Smakowita odsłona Czarnogóry
Czarnogóra Europa Kulinarnie

Smakowita odsłona Czarnogóry

Czarnogóra jest interesująca nie tylko turystycznie, ale i kulinarnie. Zaledwie godzinna podróż pozwala przenieść się w miejsca o odmiennej przyrodzie i kulturze. Te kontrasty, czasem ogromne, widoczne są też na stole. Dzięki temu, że Czarnogóra jest niewielkim krajem, różnorodności wszystkich jej smaków możemy doświadczyć jednego dnia w trzech posiłkach. Śniadanie można zjeść nad morzem, obiad nad rzeką w części centralnej, a kolację nad górskim jeziorem.  

 Kuchnia Czarnogóry potrafi być skrajnie różna. W Budwie można zasiąść we wspaniałej restauracji w stylu fine dining, a na Żabljaku w górskiej bacówce do prostego posiłku przygotowanego z minimalną ilością przypraw. Kuchnia obejmuje wszystko, co kulinariom mogą zaoferować rzeki, jeziora, morza, łąki, lasy czy żyzne równiny. Zdrowa żywność to w Czarnogórze tradycja, podobnie, jak i sposoby uprawy oraz przyrządzania dań.

fot. Nenad Petrovic

Siła lokalnych smaków

W Czarnogórze będą zadowoleni zarówno smakosze mięs, ryb, jak i weganie. Kuchnia może poszczycić się produkowanymi tylko tam wyrobami oznaczonymi certyfikatami jakości. Przykładem jest szynka z Njeguši (njeguški pršut), wytwarzana z udźca wieprzowego. To najbardziej znany specjał Czarnogóry, od wieków wytwarzany w wiosce Njeguši na wysokości 900 m n.p.m. na stokach góry Lovćen. Sposób produkcji oraz klimat, w którym górskie powietrze miesza się z morskim powoduje, że szynka ma wyjątkowy smak. Jest to oryginalny czarnogórski wyrób z certyfikatem jakości, chroniony prawem od 2016 roku.

Drugim certyfikowanym produktem jest ser z Pljevalji, który otrzymał znak jakości w 2017 roku i tylko tam może być wytwarzany. Różnorodne czarnogórskie sery, specjały z mleka i mąki, a także kilkadziesiąt rodzajów miodów, z pewnością stanowią zachętę, by wybrać się do tego kraju.

 Oliwki – tradycyjny element

Czarnogóra to także oliwki i oliwa wszechobecne w nadmorskiej kuchni. Jeszcze w czasach Cesarstwa Rzymskiego w okolicy dzisiejszych miast Bar i Ulcinj założono pierwsze gaje oliwne. Od tego czasu mieszkańcy wybrzeża uprawiają drzewa oliwne, a najczęściej występująca odmiana miejscowa to barska żółta. W nadmorskiej części Czarnogóry rośnie ponad 400 tysięcy drzew oliwnych. Najbardziej znane jest to z Mirovicy w Starym Barze, posadzone 225 lat przed naszą erą. Międzynarodowi eksperci wskazali jeszcze 10 innych drzew, które liczą sobie ponad tysiąc lat.

Wina i nie tylko

W Czarnogórze warto spróbować wina wytwarzanego z lokalnych odmian winorośli. Jedną z największych i najpiękniejszych winnic Europy jest Ćemowskie Pole, które obejmuje obszar 2300 hektarów, a dominują tam dwa autochtoniczne szczepy – krstač i vranac. Winnica należy do wiodącego czarnogórskiego producenta wina, firmy Plantaže. W Czarnogórze pije się poza tym rakiję, miody pitne, jak i likiery czy piwa.

Naturalne piękno

Czarnogóra, choć niewielka, jest atrakcyjna pod wieloma względami. Riwiera Ulcinjska, Kotor, Bar czy Budva to miejsca, w których można odpoczywać na piaszczystych plażach. Na górzystych terenach wewnątrz kraju znajdują się kaniony, z których najbardziej znane to kanion Tary, Pivy i Moračy. Wyjątkową atrakcją są parki narodowe: Durmitor, Biogradska Gora, Jezioro Szkoderskie, Lovćen i Prokletije, a także monastyry: monastyr Ostrog wbudowany w pionową skałę czy Cetinje czyli męski prawosławny klasztor leżący u stóp wzgórza Orlov Krš. Również nadmorskie miasta, takie jak Kotor, Bar czy Budva wypełnione są zabytkami. (TC)

 

 

Post Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: