RAMEN. SMAK WSPOMNIEŃ – film dla nienasyconych smakoszy i nieuleczalnych romantyków
Kulinarnie LIFESTYLE

RAMEN. SMAK WSPOMNIEŃ – film dla nienasyconych smakoszy i nieuleczalnych romantyków

Kiedy reżyser Eric Khoo i japoński producent Yutaka Tachibana pracowali nad scenariuszem filmu „Ramen. Smak wspomnień”, często rozmawiali o tym, jak by to było wspaniale pokazać publiczności nie tylko piękną historię ale również dać możliwość skosztowania dania, które było jednym z głównych bohaterów filmu.

Filmowe danie Ramen Teh (także oryginalny tytuł filmu) jest owocem mariażu dwóch słynnych zup: Bak Kut Teh i Ramen, dań symbolizujących Singapur oraz Japonię.

Twórcy filmu zaprosili do współpracy słynnego kucharza Keisuke Takedę, założyciela największej singapurskiej sieci restauracji z zupami Ramen – Ramen Keisuke, który na potrzeby filmu opracował własną wersję obu przysmaków. I tak powstała zupa Ramen Teh, którą od lutego tego roku można skosztować w sieci restauracji Ramen Keisuke w Singapurze.

Poniżej podajemy przepis na singapurską Bak Kut Teh.

POLSKI ZWIASTUN

Masato jest młodym kucharzem specjalizującym się w ramenach. Po nagłej śmierci swojego oschłego ojca, chłopak pakuje walizkę i przeprowadza się z japońskiego Takasaki do Singapuru, gdzie ma nadzieję odkryć tajemnicę związku swoich rodziców.

Bohater ma przy sobie czerwony notatnik – pełen refleksji i starych zdjęć – pozostawiony przez swoją singapurską matkę, która zmarła, gdy Masato miał zaledwie dziesięć lat.

W Singapurze kucharz poznaje Miki, japońską blogerkę i samotną matkę, która pomaga mu odnaleźć wuja Wee ze strony matki, właściciela restauracji Bak Kut Teh. Przy okazji Masato odkrywa, że jego babka Lee wciąż żyje i posiada klucz do tyleż romantycznej, co burzliwej historii miłosnej rodziców chłopaka.

Masato wraz babcią spróbują wzajemnie wyleczyć swoje skołatane dusze w kuchni, gdzie wspólnie przygotowywane posiłki staną się czymś więcej niż sumą składników.

Poniżej podajemy przepis na singapurską Bak Kut Teh. – Przepis dla 4 osób.

Składniki
1.2 kg żeberek wieprzowych
150g cukru
30g cukru typu rock sugar
20g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w grube plastry
4 gwiazdki anyżu i 2 goździki
3 laski cynamonu
1 łyżka ziaren białego pieprzu i 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
20 ml jasnego sosu sojowego
Sól i mielony biały pieprz do smaku
2 czerwone papryczki chilli, pokrojone i zmieszane z sosem sojowym
Przygotowanie
Żeberka zanurzyć w garnku z wrzątkiem na około 3 minuty. Dobrze osuszyć, następnie opłukać pod bieżącą wodą
Opłukaną wieprzowinę włożyć do garnka i zalać odpowiednią ilością wody.
Dodać wszystkie pozostałe składniki (poza solą i mielonym pieprzem oraz sosem sojowym wymieszanym z papryczkami chilli), podgrzać do pojawienia się dużych bąbli na powierzchni, utrzymać w takiej temperaturze przez około 15 minut.
Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około godzinę. Przyprawić do smaku solą i mielonym białym pieprzem.
Rozlać Bak Kut Teh chochlą do glinianych miseczek i podawać z sosem sojowym z czerwonymi papryczkami.

RADY SZEFA KUCHNI

Opłukanie sparzonych żeberek pod bieżącą wodą pomaga usunąć szumowiny i krew ze szpiku kostnego. Dzięki temu uzyskamy czysty smak i klarowny wywar.

Premiera kinowa 11 stycznia 2019

Dystrybutorem filmu jest AURORA FILMS.

 

Post Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: