RAMEN. SMAK WSPOMNIEŃ – film dla nienasyconych smakoszy i nieuleczalnych romantyków
Kulinarnie LIFESTYLE

RAMEN. SMAK WSPOMNIEŃ – film dla nienasyconych smakoszy i nieuleczalnych romantyków

Kiedy reżyser Eric Khoo i japoński producent Yutaka Tachibana pracowali nad scenariuszem filmu „Ramen. Smak wspomnień”, często rozmawiali o tym, jak by to było wspaniale pokazać publiczności nie tylko piękną historię ale również dać możliwość skosztowania dania, które było jednym z głównych bohaterów filmu.

Filmowe danie Ramen Teh (także oryginalny tytuł filmu) jest owocem mariażu dwóch słynnych zup: Bak Kut Teh i Ramen, dań symbolizujących Singapur oraz Japonię.

Twórcy filmu zaprosili do współpracy słynnego kucharza Keisuke Takedę, założyciela największej singapurskiej sieci restauracji z zupami Ramen – Ramen Keisuke, który na potrzeby filmu opracował własną wersję obu przysmaków. I tak powstała zupa Ramen Teh, którą od lutego tego roku można skosztować w sieci restauracji Ramen Keisuke w Singapurze.

Poniżej podajemy przepis na singapurską Bak Kut Teh.

POLSKI ZWIASTUN

Masato jest młodym kucharzem specjalizującym się w ramenach. Po nagłej śmierci swojego oschłego ojca, chłopak pakuje walizkę i przeprowadza się z japońskiego Takasaki do Singapuru, gdzie ma nadzieję odkryć tajemnicę związku swoich rodziców.

Bohater ma przy sobie czerwony notatnik – pełen refleksji i starych zdjęć – pozostawiony przez swoją singapurską matkę, która zmarła, gdy Masato miał zaledwie dziesięć lat.

W Singapurze kucharz poznaje Miki, japońską blogerkę i samotną matkę, która pomaga mu odnaleźć wuja Wee ze strony matki, właściciela restauracji Bak Kut Teh. Przy okazji Masato odkrywa, że jego babka Lee wciąż żyje i posiada klucz do tyleż romantycznej, co burzliwej historii miłosnej rodziców chłopaka.

Masato wraz babcią spróbują wzajemnie wyleczyć swoje skołatane dusze w kuchni, gdzie wspólnie przygotowywane posiłki staną się czymś więcej niż sumą składników.

Poniżej podajemy przepis na singapurską Bak Kut Teh. – Przepis dla 4 osób.

Składniki
1.2 kg żeberek wieprzowych
150g cukru
30g cukru typu rock sugar
20g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w grube plastry
4 gwiazdki anyżu i 2 goździki
3 laski cynamonu
1 łyżka ziaren białego pieprzu i 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
20 ml jasnego sosu sojowego
Sól i mielony biały pieprz do smaku
2 czerwone papryczki chilli, pokrojone i zmieszane z sosem sojowym
Przygotowanie
Żeberka zanurzyć w garnku z wrzątkiem na około 3 minuty. Dobrze osuszyć, następnie opłukać pod bieżącą wodą
Opłukaną wieprzowinę włożyć do garnka i zalać odpowiednią ilością wody.
Dodać wszystkie pozostałe składniki (poza solą i mielonym pieprzem oraz sosem sojowym wymieszanym z papryczkami chilli), podgrzać do pojawienia się dużych bąbli na powierzchni, utrzymać w takiej temperaturze przez około 15 minut.
Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około godzinę. Przyprawić do smaku solą i mielonym białym pieprzem.
Rozlać Bak Kut Teh chochlą do glinianych miseczek i podawać z sosem sojowym z czerwonymi papryczkami.

RADY SZEFA KUCHNI

Opłukanie sparzonych żeberek pod bieżącą wodą pomaga usunąć szumowiny i krew ze szpiku kostnego. Dzięki temu uzyskamy czysty smak i klarowny wywar.

Premiera kinowa 11 stycznia 2019

Dystrybutorem filmu jest AURORA FILMS.

 

Post Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Verified by ExactMetrics