Karaiby, 7 koktajli do zrobienia od ręki
Ameryka Kulinarnie LIFESTYLE

Karaiby, 7 koktajli do zrobienia od ręki

Od Cancun po Turks i Caicos, 7 karaibskich koktajli do zrobienia od ręki!

Jeśli jesteście teraz w domu, prawdopodobnie nadal marzycie o Karaibach. Ale wciąż istnieje kilka sposobów na odkrywanie ich we własnym domu. Jednym z nich, szczególnie pysznym  jest zrobienie koktajlu rodem z Karaibów. Zebraliśmy serię przepisów kulinarnych z najlepszych miejsc w regionie, od Cancun po Turks i Caicos. Oto kilka lokalnych koktajli, które możecie przygotować sami.


Mezcalina

Ten egzotyczny koktajl prosto z 150 Margaritas Menu hotelu JW Marriott Cancun zapewnia idealną równowagę między zadymionymi nutami mezcalu a odświeżającymi i tropikalnymi nutami pomarańczy.

Składniki:
  • 1 uncja Tequili (najlepiej Tierra Noble Reposado)
  • 1 uncja Cointreau
  • 1 uncja Mezcal
  • ½ uncji Prosty syrop
  • 1 uncja Sok pomarańczowy
  • ¾ uncja Sok z cytryny
  • Tajin seasoning for rim
Sposób przyrządzenia:

Wlać wszystkie składniki do szklanki do wytrząsarki i wymieszać. Dodaj lód i wstrząśnij. Wykończ szklaną krawędź przyprawą Tajin (jeśli jest dostępna). Wlej składniki do szklanki i udekoruj plasterkiem pomarańczy. Ciesz się smakiem!

¡Oye! Juanjo

Caña Bar + Kitchen, Curaçao

Przenieś swoje kubki smakowe na tropikalną wyspę Curaçao z tym orzeźwiającym naparem z ananasa i tequili.

Składniki:

1 ¾ uncja Blanco Tequila (najlepiej Don Julio Blanco)
1 uncja świeżego soku ananasowego
1 uncja świeżego soku z limonki
⅓ uncja Świeży Sok Imbirowy
½ uncja nektaru z agawy

Sposób przyrządzenia:

Dodaj wszystkie składniki do wytrząsarki. Wstrząsnąć i dokładnie przecedzić w szklance z kruszonym lodem. Uzupełnij kruszonym lodem i podawaj!

Enchanted Forest

Wymara Resort & Villas, Turks + Caicos. Urokliwe otoczenie kurortu Grace Bay Beach w połączeniu z europejskimi podróżami mikologa Paolo Pattitucciego zainspirowało smaki tego wibrującego koktajlu.

Składniki:

1 uncja Gin z Bombaju
1 łyżeczka ekologicznego dżemu malinowego
1 uncja świeżego soku z limonki
¾ uncja Syrop z imbiru i trawy cytrynowej
1 ¼ uncja świeżego soku ananasowego
Świeże maliny

Sposób przyrządzenia:

Połącz wszystkie powyższe składniki na lodzie w mikserze koktajlowym. Wstrząśnij przez kilka sekund, a następnie dwukrotnie odcedź w szklance martini coupe. Udekoruj świeżymi malinami!

Piña Colada

Caribe Hilton, San Juan, Puerto Rico. Prosto z miejsca narodzin piña colada, ten przepis pochodzi z lat 50. XX wieku i jest jednym z najpopularniejszych jak dotąd tropikalnych koktajli.

Składniki:

2 uncje rumu (zalecamy Ron del Barrilito z Puerto Rico)
1 uncja kremu kokosowego
1 uncja ciężkiej śmietany
6 uncji Sok ananasowy
½ szklanki kruszonego lodu

Sposób przyrządzenia:

Wymieszaj rum, śmietankę kokosową, ciężką śmietanę i sok ananasowy w blenderze. Dodaj lód i mieszaj przez 15 sekund. Podawać w szklance 12 uncji i udekorować świeżym ananasem i wiśnią.

Mango Madness

Jade Mountain, Saint Lucia. Miłośnicy mango mogą zasmakować smaków wyspy Saint Lucia dzięki pysznej mieszance świeżego mango, soku z limonki i rumu.

Składniki:

1 ½ uncji rumu bounty
3 uncje Świeżego puree z mango
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka prostego syropu
1 szczypta Gorzkich

Sposób przyrządzenia:

Wrzuć rum, przecier z mango, sok z limonki i gorzki do shakera. Przykryj i wstrząśnij szybko i mocno. Przecedzić do dużego kubka wypełnionego lodem. Udekoruj świeżym plasterkiem mango.

Aruba Mule

Aruba Marriott Resort & Stellaris Casino / Palm Beach, Aruba. Popijaj orzeźwiające smaki „One Happy Island” z miksturą inspirowaną aloesem zmieszaną z piwem imbirowym, miętą i świeżą cytryną.

Składniki:

1 ¼ uncji wódki
2 ml soku z aloesu
¼ oz świeżego soku z cytryny
¼ oz prosty syrop
4 oz piwa imbirowego
Liście mięty

Sposób przyrządzenia:

Napełnij lodowy kubek muła miedzianego lub szklankę ze skały. Dodaj do szklanki wódkę, sok z aloesu, świeży sok z cytryny i prosty syrop. Posyp imbirowym piwem i delikatnie zamieszaj. Udekoruj liśćmi mięty.

Rum Swizzle

Hedonism II, Negril, Jamaica. Ten koktajl, którego historia sięga połowy XVIII wieku, po kilku latach sprawiał, że klienci „wirowali” po parkiecie tanecznym (lub w ich salonach).

Składniki:

1 uncja rumu
1 uncja sok z limonki
3 kreski Bittera
Club Soda
2 kreski syropu owocowego

Sposób przyrządzenia:

Wlać rum, sok z limonki, gorzkie i syrop owocowy do szklanki wypełnionej lodem, dodać sodę klubową i zamieszać. Udekoruj plasterkiem wiśni i ananasa.

Smacznego!

Post Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: