Bezpieczne jedzenie w Tajlandii – przydatne informacje
Aktualnosci Azja Kulinarnie Poradnik Tajlandia

Bezpieczne jedzenie w Tajlandii – przydatne informacje

Tajska kuchnia i jedzenie jest jedną z głównych atrakcji jakiej chcą doświadczyć turyści, którzy przybywają do tego azjatyckiego państwa. Dlatego Organizacja Turystyczna Tajlandii (TAT) przekazała pewne przydatne informacje na temat bezpiecznego i przyjemnego jedzenia w Królestwie Tajlandii, z którymi warto się zapoznać.

Wymienione są wskazówki dotyczące wyboru jedzenia w restauracjach oraz od ulicznych sprzedawców żywności w całym królestwie, żeby pomóc turystom czerpać jak najwięcej radości z tajskich kulinarnych przeżyć.

  • Higiena i czystość – szczególnie w jedzeniu na ulicy wybieraj stoiska z artykułami spożywczymi, które są kupowane przez wielu klientów, ponieważ mieszkańcy zwykle wiedzą, które jedzenie jest najbezpieczniejsze. Im więcej klientów, tym większa rotacja produktów co oznacza, że ​​nietrwałe produkty nie zalegają Jest to istotne ponieważ zalegająca przy straganie żywność przyciąga owady w tym muchy roznoszące zarazki. Nie zaszkodzi również, aby talerze i naczynia szybko przetrzeć chusteczką przed jedzeniem – tak jak robi to większość mieszkańców.
  • Świeżo ugotowane posiłki – unikaj jedzenia wszystkiego, co nie wygląda na świeżo przygotowane. Sprzedawcy uliczni zazwyczaj przyjmują twoje zamówienie i przygotowują je tuż przed podaniem.
  • Unikaj niegotowanych potraw – trzymaj się z dala od niegotowanych potraw, takich jak gotowane owoce morza lub surowe owoce morza.
  • Unikaj potraw “zbyt pikantnych” – w przypadku łagodniejszych zachodnich smaków, pikantność niektórych potraw tajskich może powodować prawdziwy dyskomfort.
  • Składniki o właściwościach przeczyszczających – należy pamiętać, że składniki wielu potraw tajlandzkich zawierają właściwości przeczyszczające. Należą do nich tamarynda, świeży orzech kokosowy, imbir i kurkuma. Na przykład słynna sałatka z papai Som Tam nadaje się do celów przeczyszczających.
  • Unikaj jedzenia z MSG – Chociaż wielu producentów żywności twierdzi, że MSG lub glutaminian sodu są bezpieczne, ten kontrowersyjny dodatek wzmacniający smak, szeroko stosowany w azjatyckiej żywności, jest obwiniany przez niektórych za powodowanie niepożądanych efektów, takich jak bóle głowy, kołatanie serca, ból w klatce piersiowej i nudności. Ponownie zaleca się opcję “lepiej być bezpieczniejszym” – unikaj jedzenia zawierającego MSG i zamawiając danie, nie pytaj o MSG.
  • Widoczne ceny  – ceny dań, potraw i dań w menu powinny być wyraźnie widoczne.

I zawsze pamiętaj, gdziekolwiek się znajdujesz że lepiej zapytać miejscowych, gdzie można dobrze i tanio a jednocześnie bezpiecznie zjeść co jest doskonałym źródłem informacji na temat miejsc godnych do spożywania posiłków.

źródło: TAT

 

Post Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: